Partners

Met Reboot4You streven Defensie en haar partners ernaar om kwetsbare jongeren op weg te helpen naar een zinvolle toekomst. Dankzij persoonlijke vorming, beroepsoriëntatie, opleiding en stage, komen de jongeren opnieuw op de arbeidsmarkt in duurzame jobs.

Jules Bordetlaan 164 
1140 Evere

Mobia vzw werd opgericht op de symbolische datum van 14 februari 2021 door Febiac (auto-industrie), Traxio (distributie en diensten) en Renta (leasing).

Deze samenwerking stelt de drie mobiliteitsfederaties in staat vlot te communiceren en gemeenschappelijke standpunten te verdedigen, terwijl elk van hen een breder scala aan diensten aan haar leden kan aanbieden. Mobia vzw is geen fusie (elk van de drie oprichtende federaties behoudt haar eigen identiteit en organisatie) maar een koepel waarbinnen de 3 oprichtende federaties nauwer kunnen samenwerken rond hun gemeenschappelijke thema's. Denk bv. aan opleiding.

Er werden negen domeinen geïdentificeerd, elk met hun eigen specialisten van Febiac, Traxio en Renta. Ze werken standpunten uit om de toekomst te verzekeren en ze bieden ondersteuning aan de leden: New Mobility, Opleiding, Lobby, Communicatie, Fiscaliteit, Data&Digital, Wetgeving/Bemiddeling, Sociaal en Homologaties.

Mobia vertegenwoordigt zo een 10.000 bedrijven en 160.000 werknemers via haar drie organisaties. Samen genereren de leden een toegevoegde waarde van 11,5 miljard euro, goed voor 2,6% van het Belgische BBP.

Dit partnership wordt momenteel voorgezeten door Didier Perwez (Traxio).

De drie directeurs van de federaties vormen samen het Directieteam.

Opdracht: de krachten bundelen!

De hoofddoelstelling van Mobia vzw is extra toegevoegde waarde te creëren voor haar leden, hun klanten en de maatschappij in het algemeen, dankzij de gebundelde kracht en expertise van Febiac, Renta en Traxio. Mobia is een aanspreekpunt voor de verschillende externe stakeholders in alle zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor de 3 organisaties.

Concreet streven de drie federaties ernaar gemeenschappelijke standpunten te ontwikkelen over alle onderwerpen die de belangen van hun leden dienen, samen gegevens te verzamelen, studies uit te voeren, de resultaten onder een vlag te presenteren en ze te bespreken met de beleidsmakers en betrokkenen. Ze doen dit vanuit de overtuiging dat ‘het geheel meer is dan de som van de delen’.

Wat we in elk geval allemaal gemeen hebben, is een tekort aan werknemers (met een technisch profiel) in onze vakgebieden. Mobia wil er alles aan doen om jongeren aan te trekken naar onze opleidingen, met de steun van Educam vzw, ons sectoraal opleidingsfonds dat een belangrijke partner is geworden.

De sector verandert snel. Kort samengevat zijn dit de hoofdthema’s: Geen uitstoot meer, geen ongelukken meer en geen bezit meer.

Deze drie vectoren van verandering hebben een grote impact op de bedrijven en vereisen dat ze zich aanpassen. Dat doen ze door middel van training. In de aftersalessector van de auto-industrie bereikt een actieve werknemer nu gemiddeld al het niveau van diagnose-technicus na 41 dagen. De automobielsector is een van de sectoren waar voortdurende bijscholing een absolute prioriteit is en dat zal in de toekomst alleen nog maar meer zo zijn, want de sector vraagt een steeds grotere beheersing van de technologieën. Die inspanning wordt nu al bij voorbaat geleverd, want het is een sleutelfactor voor het overleven van onze bedrijven. De vraag is dus niet langer of training nodig is, maar eerder welke infrastructuur, middelen en methoden nodig zijn om dit goed te ondersteunen. Het spreekt voor zich dat de opleidingsinspanningen binnen onze bedrijven cruciaal zijn voor hun voortbestaan en ook de komende jaren sterk gesteund zullen worden. Om dit te bereiken werkt Educam samen met diverse partners en overheidsinstanties om op de evolutie van de autowereld en de verwachtingen op het gebied van vaardigheden, geavanceerde apparatuur en infrastructuur te anticiperen.

Tegelijk blijft het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel een grote uitdaging, waar we voortdurend aan werken. EDUCAM wil scholen en opleidingscentra hierbij de best mogelijke steun bieden. Door de alsmaar nijpender tekorten kan EDUCAM weliswaar geen wonderoplossing aanbieden, maar het kan wel meehelpen de situatie te verbeteren.

Onze partners