25 oktober 2023

Vrijwillige Dienst van Collectief Nut goedgekeurd door de Defensiecommissie

De Defensiecommissie heeft vandaag het wetsvoorstel goedgekeurd betreft de wetswijziging van 11 april 2003 tot oprichting van een vrijwillige Dienst van Collectief Nut, ingediend door minister van Defensie Ludivine Dedonder. De dienst, die in 2024 van start moet gaan, zal in eerste instantie 200 plaatsen bieden aan jongeren tussen 18 en 25 jaar.

Deelnemers ontvangen gedurende dit traject een maandelijkse toelage bovenop hun andere uitkeringen, zoals werkloosheidsuitkeringen of leefloon. Deze wetswijziging zal ook andere federale departementen in staat stellen om hun eigen vrijwillige gemeenschapsdienst op poten te zetten.

Deze Dienst van Collectief Nut moet een kader, ondersteuning en instrumenten bieden om jongeren aan te moedigen zich te emanciperen. In tegenstelling tot militairen of burger-defensiepersoneel zullen de deelnemers géén operationele rol hebben. Ze worden dus niet getraind in het hanteren van wapens en zullen niet geïntegreerd worden in het leger.

Het programma biedt een 38-urenweek met training in burgerschap, normen en waarden, veiligheid op het werk en sport. In het kader van het Reboot4You-project zullen ook andere opleidingen worden aangeboden, in samenwerking met private en publieke actoren.

De jonge deelnemers zullen verschillende taken uitvoeren, denk daarbij aan het onderhoud van materiaal, administratie, logistiek, public relations en catering. Ze kunnen hun deelname stopzetten wanneer ze tijdens het traject ergens anders een job vinden, dit alles mét behoud van hun uitkering en het statuut van werkzoekende.

Dit initiatief sluit aan bij de doelstelling van de federale regering om de arbeidsparticipatie van jongeren te verhogen. Het is bovendien een kostbare kans voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.