20 juni 2024

Sodexo stoomt jongeren van de Dienst van Collectief Nut (DCN) klaar voor een vlotte start op de arbeidsmarkt.

Op 24 mei bracht Thierry Esser, Directeur-generaal Human Resources van Defensie, samen met de heer Gilliot, een bezoek aan het hoofdkantoor van Sodexo, een lid van de Unie Belgische Catering (UBC), die de opleiding tot hulpkok verzorgt tijdens het traject van de DCN.

Sterke band en enthousiasme onder jongeren

Caroline Aelvoet, CEO van Sodexo, verwelkomde de generaal hartelijk en lichtte de prestaties van de jongeren toe. "Vanaf hun aankomst hier, hingen de jongeren al goed samen. Ze hebben elkaar voortdurend ondersteund en we zagen enorm veel enthousiasme," verklaarde ze trots. Ze benadrukte de sterke onderlinge band en het enthousiasme van de leerlingen, waarvan velen volgens haar veel potentie tonen.

"Ze zullen na de opleiding van tien dagen een certificaat krijgen, wat hen enorm helpt op de arbeidsmarkt," zei de CEO. Opvallend is dat 80% van de jongeren van DCN bij Sodexo in kazernes van Defensie verblijft tijdens hun opleiding, wat hun groepsgevoel en motivatie versterkt.

Tevredenheid en toekomstperspectieven

De generaal sprak zijn tevredenheid uit over het project en de toekomstmogelijkheden voor de jongeren. "Ik ben heel benieuwd waar de opleiding hen zal brengen, maar uiteindelijk maakt het niet zoveel uit, we zijn gewoon blij dat ze op de arbeidsmarkt terechtkomen," gaf hij aan. Zijn opmerking benadrukt het grotere doel en de toegevoegde waarde van het DCN-project aan de samenleving: jongeren een stevige start bieden in hun carrière. "Dit project DCN is 'la première petite graine' van het begin van hun professionele leven," voegde hij toe. De generaal kon tijdens zijn bezoek ook genieten van een heerlijk voorbereide maaltijd van de jongeren.

Fotograaf: Jasper Lambert

Waarde van strikte regels en balans tussen werken en leren

Majoor Van Herck, piloot van het project, benadrukte de waarde van de opleiding voor jongeren die een balans zoeken tussen werken en leren. "Deze opleiding is perfect voor jongeren die op zoek zijn naar een gulden middenweg tussen werken en leren. Ze zitten hier dus perfect op hun plaats," zei hij. Ondanks de voordelen van het programma, benadrukte hij ook de noodzaak van strikte regels. Natuurlijk moeten de deelnemers bepaalde regels naleven, zoals aanwezigheid en een juiste werkhouding. “We leggen hier een nadruk op omdat deze regels ook gelden op de arbeidsmarkt,” besluit de majoor.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Al sinds 1966 werkt Sodexo samen met Defensie, en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dienstverlening in de horeca constant blijft. De opleiding bij Sodexo, die tien dagen duurt, vereist dat jongeren zelfstandig een menu kunnen samenstellen en bereiden onder veilige omstandigheden. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor het vervolg van hun traject bij Defensie, waarbij ze een stage van zes maanden in een kazerne zullen doen en ze hun nieuwe vaardigheden kunnen gebruiken.

Positieve impact van de samenwerking

De generaal bedankt Sodexo voor haar betrokkenheid en bijdrage aan het succes van dit project. De samenwerking tussen Defensie en Sodexo laat zien dat door het bieden van structuur en een doelgerichte opleiding, jongeren een stevige springplank krijgen naar een succesvolle carrière, of dit nu binnen Defensie of bij andere bedrijven is.