15 mei 2024

Plechtige uitreiking van de certificaten en begin tweede fase DCN

Op vrijdag 19 april vierden de jongeren van de Dienst van Collectief Nut (DCN) een belangrijke mijlpaal. Met trots rondden 32 jonge deelnemers de initiatie- en cohesiefase van het programma succesvol af. Onder leiding van kolonel Hinnekens ontvingen zij hun welverdiende diploma tijdens een plechtige ceremonie.

Het was een moment van erkenning en trots voor alle deelnemers van het programma. Hun toewijding en vastberadenheid zijn bewonderenswaardig en vormen de bouwstenen voor hun verdere succes.

Deze eerste weken waren een succes voor zowel de jongeren als hun begeleiders. In korte tijd hebben de deelnemers praktische vaardigheden ontwikkeld en hun cohesie als team versterkt. Dankzij verschillende activiteiten kregen ze meer inzicht in hun eigen mogelijkheden en in de omgeving van Defensie. Deze eerste ervaring bereidde hen niet alleen voor op de volgende fasen van hun avontuur, het hielp hen vooral om te groeien als individu waardoor hun zelfvertrouwen en motivatie toenamen.

Start van fase 2

Deze tweede fase, de herdenkingsplicht en ontdekkingsfase, vond plaats van 22 tot 30 april. Die week verdiepten de jongeren zich in de geschiedenis van ons militaire verleden en beseften ze hoe belangrijk het is om hierover te leren.

De jongeren kregen ook de kans om de bedrijven te bezoeken waar ze hun opleiding zullen volgen.

De herdenkingsplicht

Onder begeleiding van luitenant-kolonel van de Werve bezochten de jongeren het 'In Flanders Fields' museum in Ieper. Na een gedetailleerde uitleg over de Eerste Wereldoorlog bezochten ze verschillende begraafplaatsen, zoals de New Irish Farm Cemetery en de Duitse militaire begraafplaats. Ze leerden ook hoe soldaten in de loopgraven leefden en bezochten de schuilkelders.

De ontdekkingsfase

Op 23 en 25 april kwamen de jongeren samen in Brussel om verschillende sites te bezoeken zoals de Koninklijke Militaire School, de Université Libre de Bruxelles en BNP Paribas. Ze ontdekten ook de wereld van de HORECA via de faciliteiten van Sodexo.

Jongeren die voor een opleiding tot polyvalent arbeider kozen, werden op 25 april verwelkomd door Constructiv in Châtelineau.

Fotograaf: Océane Galle