24 mei 2024

Névé Formations dompelt jongeren onder in de wereld van de polyvalente arbeider

De derde fase van de opleiding ging op 29 april van start bij IFAPME Luik en 2 mei bij Névé Formations. Névé Formations, gespecialiseerd in hoogwaardige trainingen, biedt de perfecte omgeving voor de jongeren van de Dienst van Collectief Nut (DCN) om hun vaardigheden te ontwikkelen. Het doel? De jongeren omvormen tot polyvalente arbeiders.

Deze fase van de opleiding is een essentiële stap in hun professionele ontwikkeling en toekomstperspectieven.

Constructiv en Névé: Een partnerschap voor veiligheid

 

In de dynamische wereld van de bouw en het bedrijfsleven is voortdurende training van essentieel belang. Constructiv, een organisatie die zich richt onder andere op opleidingen binnen de bouwsector, werkt samen met verschillende bedrijven om deze trainingen te organiseren. Een opmerkelijk partnerschap is dat met het bedrijf Névé, waar ze sinds drie jaar samen opleidingen aanbieden in onder andere het werken met de hoogtewerker, het opbouwen en demonteren van steigers en het dragen van een harnas.

Training tijdens de wintermaanden

 

Een belangrijk aspect van deze samenwerking is de opleiding tijdens de wintermaanden. "In de bouwsector kunnen bedrijven financiële steun ontvangen voor winteropleidingen," vertelt Yannick Monnart, directeur van Névé. Dit partnerschap stelt hen in staat om gedurende deze rustige periode hun medewerkers en jongeren die deelnemen aan de trainingen verder te ontwikkelen. Het toont aan hoe belangrijk dergelijke opleidingen zijn voor de sector, niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de continuïteit en kwaliteit van het werk.

Fotograaf: Océane Galle

Reboot4You: Een stap naar de toekomst

 

Constructiv heeft Névé gevraagd om deel te nemen aan het Reboot4You-project en deze waardevolle training aan de jongeren te geven. Névé heeft deze kans met enthousiasme in hun schema opgenomen. Het bleek een vruchtbare samenwerking te zijn. "Bij Névé hebben we verschillende soorten klanten, van privé tot industriële en internationale opdrachtgevers. We nemen al jaren deel aan projecten zoals regionale missies voor werkgelegenheid, waar we werken met jongeren die vaak een vergelijkbaar profiel hebben," legt Yannick Monnart uit. Dit project sluit goed aan bij hun missie om bij te dragen aan de maatschappij.

Samenwerking met Defensie

De banden van Névé met Defensie zijn diepgeworteld en gaan 35 jaar terug. "We hebben nauwe relaties met verschillende militaire eenheden en basissen. We leveren bijvoorbeeld materiaal aan Defensie en bieden hen speciale trainingsfaciliteiten," zegt de directeur van Névé (rechts). Dit benadrukt niet alleen de expertise en betrouwbaarheid van Névé, maar ook hun rol als belangrijke partner voor Defensie en Reboot4You. Zo hebben ze een oud NAVO-communicatiecentrum opnieuw ingericht en stellen dit beschikbaar voor specifieke trainingen van de Directie speciale eenheden (DSU).

 

Opleiding van DCN-jongeren: theorie en praktijk hand in hand

 

De jongeren die deelnemen aan de opleidingen bij Névé krijgen een grondige training in zowel theorie als praktijk. "We hebben 19 verschillende trainingsmodules. Bijvoorbeeld: de module over het dragen van een harnas begint met theoretische uitleg in de ochtend, gevolgd door praktijk in de middag," vertelt Yannick Monnart. De strikte naleving van Europese en nationale regelgeving zorgt ervoor dat de trainingen van hoge kwaliteit zijn en bijdragen aan het verhogen de veiligheid op de werkplek.

 

Toekomstige werkgelegenheid en certificering

 

Na het voltooien van de training ontvangen de deelnemers certificaten die hun competenties aantonen. Dit is niet alleen een bewijs van hun vaardigheden, maar ook een waardevolle toevoeging aan hun CV, vooral in sectoren zoals de petrochemische industrie waar specifieke certificeringen vaak vereist zijn. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe trainers. Hoewel technische bekwaamheid belangrijk is, is het vermogen om les te geven en kennis over te dragen net zo cruciaal," benadrukt de directeur.

 

Een helder toekomstperspectief

 

De training van jongeren in het kader van het Reboot4You-project, in samenwerking met Defensie, is een inspirerend voorbeeld van hoe bedrijfsleven en overheid kunnen samenwerken om jongeren nieuwe kansen te bieden. "Ik vond de jongeren écht gemotiveerd en er was een goede groepsdynamiek," merkt Yannick Monnart op. Het partnerschap tussen Constructiv, Névé en Defensie zet niet alleen het bedrijf in een positief daglicht, maar toont ook het belang van dergelijke opleidingsprogramma’s voor de toekomst van jongeren in de bouwsector.

 

Met deze gezamenlijke inspanningen wordt niet alleen een veilige werkomgeving bevorderd,
maar wordt ook een grondige basis gelegd voor de arbeidsmarkt.