20 juni 2024

Initiatie van jongeren van Dienst van Collectief Nut (DCN) in verschillende beroepen in de bouwsector.

In het kader van de opleiding tot polyvalent arbeider verwelkomt het IFAPME-centrum Luik-Hoei-Verviers, partner van Constructiv, de jongeren in zijn faciliteiten voor een periode van twee maanden, waarin ze door experts worden opgeleid in verschillende bouwberoepen.

Samenwerking met Constructiv

Het IFAPME-centrum heeft een langdurige samenwerking met Constructiv. "Wij zijn partners op het gebied van bijscholing voor bouwvakkers, maar ook op het gebied van kwalificerende opleidingen in deze sector," legt Florence Descamps, Opleidingsadviseur – Bedrijfsrelaties van het centrum, uit. Ze voegt eraan toe: "Constructiv benaderde ons om een partner te vinden voor het organiseren van alle gevraagde opleidingen in de bouwsector. Aangezien wij de ervaring en expertise hebben, hebben wij deze uitdaging aanvaard."

Jongeren steken de handen uit de mouwen

Hoewel theorie een essentieel onderdeel van de opleiding is, is praktijk nog belangrijker. Hiervoor zijn 14 docenten ingeschakeld. "Dankzij onze praktijkdocenten, die uit de beroepen komen die zij onderwijzen, en dankzij onze didactische werkplaatsen, hebben de deelnemers de kans om snel praktische oefeningen te doen. Zo hebben ze bijvoorbeeld geleerd hoe ze een muur moeten metselen, schilderen of pleisteren," zegt Florence Descamps.


Tijdens deze weken staan er verschillende vakken op het programma: timmerwerk, metselwerk, sanitair, lassen, elektriciteit, schilderen, persoonlijke beschermingsmiddelen, EHBO, veiligheid, logistiek, het lezen van bouwtekeningen en het besturen van hoogwerkers.

Fotograaf: Jasper Lambert

Tevredenheid en enthousiasme

Sinds de start op 29 april blijven de jongeren gemotiveerd. Gregory Lejeune, schilderdocent, getuigt: "Ze zijn erg toegewijd en leveren goed werk." Florence Descamps voegt daaraan toe: "Sommigen komen echt van ver met eigen middelen en zijn bij elke training aanwezig. Het is een goede groep en de feedback van de docenten is over het algemeen positief." 

Het DCN-project roept veel enthousiasme op. "Het is een prachtig project. Jonge werkzoekenden de kans geven om verschillende knelpuntberoepen te ontdekken is een uitstekend initiatief. De begeleiding door Defensie en de gestelde voorwaarden zorgen voor een strikt en noodzakelijk kader voor jongeren die niet altijd hun weg vinden," sluit ze af.