03 juni 2024

Federgon en Adecco: Samenwerking voor innovatieve opleidingen

In een samenwerkingsakkoord tussen Adecco en Federgon wordt een nieuwe standaard gezet voor het opleiden van de toekomstige workforce. In plaats van een traditionele financiële sponsoring, heeft Adecco, na overleg met Federgon, ervoor gekozen om hun expertise en middelen in te zetten om de praktische opleiding van heftruckchauffeurs te verzorgen. Dit partnerschap is ontstaan uit een gezamenlijke visie om de jongeren van de Dienst van Collectief Nut (DCN), die ver van de arbeidsmarkt staan, nieuwe kansen en vaardigheden te bieden.

Van sponsoring naar actieve deelname

Michel Gelders, Global Head of Workforce Academy bij Adecco, vertelt dat het idee voor deze samenwerking anderhalf jaar geleden ontstond. "Federgon benaderde ons met het verzoek om het programma Reboot4You financieel te ondersteunen. Wij wilden echter meer doen dan alleen geld beschikbaar stellen. We wilden een directe impact maken," benadrukt Michel Gelders. "Daarom hebben we besloten onze eigen, op maat gemaakte opleiding voor heftruckchauffeurs aan te bieden."

Dit besluit markeert een verschuiving van een passieve sponsorrol naar een actieve deelname, waarbij Adecco niet alleen de opleiding faciliteert, maar ook nauw betrokken is bij de ontwikkeling en het succes van de deelnemers. De opleiding, die normaal gesproken drie dagen duurt, is verlengd naar vijf dagen om de grotere groep van negen mensen intensief te kunnen trainen. Dit geeft de jongeren de mogelijkheid om, afhankelijk van hun voortgang, certificaten voor meerdere soorten heftrucks te behalen.

Enthousiaste jongeren en snelle vooruitgang

De deelnemers van deze opleiding zijn jongeren die eerder ver van de arbeidsmarkt staan. Ondanks hun achtergrond zijn zij opvallend gemotiveerd en enthousiast. "Het is fantastisch om te zien hoe snel ze leren en hoe ze elkaar ondersteunen," stelt Michel Gelders vast. "Binnen twee dagen waren sommigen al in staat om hun collega’s te instrueren. Dat toont aan hoe effectief deze opleiding is en hoe snel deze jongeren zich ontwikkelen."

Deze positieve energie is niet alleen te danken aan de inhoud van de opleiding, maar ook aan de manier waarop de jongeren worden begeleid. De methodologie van Adecco focust op het erkennen van kwaliteit en competenties in plaats van het bestraffen van fouten. Door het gebruik van Virtual Reality (VR) wordt deze filosofie enorm bekrachtigd. Dit creëert een veilige en stimulerende leeromgeving waar de jongeren zich gewaardeerd voelen en hun potentieel ten volle kunnen benutten.

Fotograaf: Océane Galle

De rol van Defensie

Een belangrijke partner in dit project is Defensie, die een cruciale rol speelt in de begeleiding en ondersteuning van de jongeren. "De militaire coach doet fantastisch werk," zegt Michel Gelders. "Defensie voorziet de jongeren van slaapplaatsen en biedt een gestructureerde omgeving waar zij kunnen groeien en leren. Deze combinatie van praktische training en militaire discipline blijkt zeer effectief."

Defensie draagt niet alleen bij aan de logistieke kant van het programma, maar zorgt ook voor een sterk groepsgevoel en motivatie onder de jongeren. Michel Gelders getuigt: "Het is inspirerend om te zien hoe de jongeren elkaar motiveren en ondersteunen. Ze komen vriendelijk, beleefd en enthousiast naar de trainingen, en het groepsgevoel is echt sterk."

Toekomstperspectieven

Na afloop van de opleiding staan er diverse mogelijkheden open voor de jongeren. Adecco zorgt ervoor dat zij in contact komen met mensen uit hun netwerk die hen kunnen helpen bij het vinden van werk. "We zijn ervan overtuigd dat alle jongeren een baan zullen vinden, niet alleen in België, maar wereldwijd," verklaart Michel Gelders. "De vraag naar gecertificeerde heftruckchauffeurs is groot, en met hun certificaat en de juiste maturiteit zullen zij zeker succesvol zijn op de arbeidsmarkt."

Deze innovatieve benadering van Adecco en Federgon toont aan dat praktische ondersteuning en betrokkenheid een groot verschil kunnen maken in het leven van jongeren. Door hen niet alleen een certificaat, maar ook hoop en nieuwe kansen te bieden, dragen de twee organisaties bij aan een positieve toekomst voor deze gemotiveerde jongeren.