Dienst van Collectief Nut (DCN) ging officieel van start
De Dienst van Collectief Nut (DCN) is een project dat door Defensie in het leven werd geroepen. Het startschot van de eerste fase werd op 8 april 2024 gegeven voor 32 enthousiaste jongeren in Aarlen.
Re-integratie van jongeren
Om wat meer te weten te komen over DCN, geeft majoor Van Herck, piloot van het project, ons graag een woordje uitleg:
“DCN is een project waarbij we jongeren helpen met hun re-integratie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Via een speciaal uitgewerkt programma zorgen we ervoor dat jongeren tussen 18 en 25 jaar zich positief ontwikkelen binnen een gestructureerd kader. Om deel te kunnen nemen, mogen de jongeren niet aan het studeren of werken zijn.
Deze sociaal-professionele re-integratie is gebaseerd op 2 assen. Enerzijds leren we een aantal soft skills aan, ofte: socio-gedragsvaardigheden die door Defensie worden aangereikt. Anderzijds doen ze enkele hard skills, of beroepsvaardigheden, op dankzij onze partners van Reboot4You.”
De eerste fase is de integratie- en cohesiefase. Hier zijn de activiteiten voornamelijk gericht op het opbouwen van teamgeest, het stimuleren van samenwerking en het structureren van een (werk)dag.
In de praktijk vertaalt dit zich in het aanleren van drill, kaartlezen, tenten opzetten, overnachten in een tent en vroeg opstaan maar ook in tussentijdse activiteiten als bowlen en andere (sportieve) groepsactiviteiten. De jongeren werkten ook aan hun communicatievaardigheden dankzij directe feedback van hun coaches en leerden onder andere praten over hun eigen gemoedstoestand.
Enthousiaste deelnemers
Wat de jongeren motiveert? Dat vertellen ze graag zelf. Danil Kovrigin (25 jaar), reeds gediplomeerd als kok en momenteel aspirant keukenhulp, heeft bijvoorbeeld heel wat redenen om deel te nemen aan dit programma: “Het is een geweldige ervaring,” vindt hij. “Discipline is iets wat ik miste dus toen Forem me dit project voorstelde, wist ik meteen dat dit een buitenkans was. Hier kom ik te weten hoe Defensie werkt. Bovendien sluit de opleiding die ik heb gekozen aan bij mijn vakgebied. Tot nu toe ben ik nog steeds blij met mijn beslissing. We doen veel fysieke activiteiten en ik blink erin uit.” Danil had dan ook absoluut geen twijfels voor hij aan DCN begon: “Ik was echt enthousiast; dit zou een ervaring worden die ik nooit eerder had meegemaakt. Als ik nee had gezegd, zou ik voor altijd denken: ‘wat als?’. Nu heb ik helemaal geen spijt.”
Naast keukenhulp bieden de partners van Reboot4You heel wat andere opleidingen aan, zoals mekanieker, polyvalent arbeider en vorkheftruckchauffeur. Zo wil Estelle Sechehaye (23 jaar) graag mekanieker worden: "Ik koos eerst voor keukenhulp maar toen besefte ik dat ik steeds hetzelfde doe. Dat ze me zouden vertellen: 'Doe dit, doe dat, doe dat…', is absoluut niets voor mij. Ik dacht dus dat mechanica verrijkender zou zijn. Het kan me bovendien helpen in mijn persoonlijke leven. Ik heb geen rijbewijs en ben een beetje bang om het te halen, dus wie weet helpt het me om met iets minder angst naar auto's te kijken."
Waarom Estelle niet koos voor een regulier traject maar liever via DCN op de arbeidsmarkt wil komen? "Ik wil mijn onafhankelijkheid ontwikkelen door in een kazerne te wonen, los van alle stress van rekeningen en dat soort dingen. Maar ik hoop vooral om weer een ritme te vinden; ik ging naar bed en kwam er weer uit op de meest onmogelijke uren. Bovendien wilde ik weten waartoe ik fysiek in staat ben. Ik wilde zeker niet zitten ‘niksen’ vooraleer ik mijn studie weer oppak."
Gemotiveerde coaches
Om dit project te doen slagen, zijn ook de coaches van cruciaal belang.
Sergeant Garces Nuñez is één van hen en vertelt over haar ervaring met de groep. "Er waren enkele moeilijkheden en we zagen vooral een gebrek aan zelfvertrouwen. Hieraan hebben we gewerkt door de jongeren aan te moedigen en te motiveren. We waren na de eerste drie dagen dan ook aangenaam verrast door hun motivatie en inzet. Onderling hangen ze trouwens ook al enorm samen. De jongeren zijn heel hecht met elkaar; het is zeldzaam om zulke teamgeest zo snel te zien ontwikkelen in een professionele omgeving. Dat belooft voor de toekomst!"
Wat sergeant Nuñez de groep wil meegeven aan het einde van het programma? “We willen dat de jongeren hun eigen weg vinden. Sommigen toonden al interesse in Defensie, anderen kozen voor een opleiding in de HORECA of mechanica. Elke beslissing is goed; er is geen juiste of foute keuze. Voor mij is het doel van DCN dat deze jongeren vaardigheden opdoen waarmee ze hun tijd beter kunnen indelen en hun communicatie skills verder ontwikkelen. Met deze kennis zullen ze eenvoudiger een loopbaan vinden die het best bij hen past.”
"Ik ben aangenaam verrast. Als ik de huidige groep bezig zie, krijg ik de indruk dat de jongeren die zich hebben aangemeld hier écht willen zijn en de DCN succesvol willen afronden. Onze coaches leveren dan ook fantastisch werk. Ze zijn erin geslaagd om in minder dan 2 dagen tijd een groepsgevoel te creëren en dat is opmerkelijk. Petje af”.
De start van deze eerste fase bleek dus alvast succesvol. Na de eerste fase krijgen de jongeren een certificaat van deelname.